Powered By Blogger

sâmbătă, 24 aprilie 2010

martisor

Dacă luna februarie a reprezentat luna iubirii pentru tineri, iubirea pătimaşă, învolburată a Năvalnicului, a Dragobetelui, în luna martie totul pare a fi deja aranjat, totul decurge lin şi totodată vulcanic, odată cu trezirea la viaţă a naturii.
Tradiţia spune că în prima dimineaţă a acestei luni fetele îşi leagă un fir alb împletit cu unul roşu la mană şi ies din casă cu spatele pentru că pădurea - în această zi de primăvară, îşi scutură murdăria şi se pare nu doreşte ca vreo fată să fie mai frumoasă. Astfel, fetele ce nu ies cu spatele, vor avea pistrui tot anul.
A treia lună din an, sau prima a primăverii, ce poartă numele de Mărţisor, este încărcată de legende. Se povesteşte că pe vremuri Soarele lua chipul unui tânăr chipeş şi mergea la horă în sate. Un dragon invidios pe frumuseţea acestuia l-a prins într-una din zile şi l-a inchis într-un beci al castelului său întunecat. Întreaga natură laolaltă cu lumea sufereau, până când, un tânăr îndrăzneţ şi-a luat inima în dinţi şi a plecat în căutarea castelului răufăcătorului şi după trei anotimpuri de călătorit, la sfârşitul iernii l-a găsit pe acesta iar după o luptă ce a durat trei zile şi trei nopţi a reuşit a salva Soarele, dar cu preţul vieţii sale. Sângele tânărului amestecat cu zăpada de la sfârşitul iernii reprezintă firul împletit de azi şi purtat de către fete. În numele sacrificiului de atunci şi al iubirii, bărbaţii oferă azi mărţişoare (micul martie) legate cu aceste fire impletite - gest de simpatie şi de apreciere. În partea Moldovei aceste mărţişoare sunt oferite de către doamne bărbaţilor... să fie oare barbaţii mult mai iubiţi în această parte a ţării?
Nici nu terminăm bine de oferit mărţişoare şi iată-ne în preajma unei alte sărbători: în amintirea celor 40 de Mucenici din Sevastia Armeniei gospodinele pregătesc 40 de mucenici/măcinici, iar gospodarii se cinstesc cu câte 40 de pahare de vin. Pentru cei ce postesc, un prilej de petrecere este de Buna Vestire, când peştele este aşezat la loc de cinste pe mesele creştinilor, iar în ziua de Florii (Intrarea Domnului în Ierusalim), sărbătoare cu o săptămână până la Învierea Domnului, bătrânii sunt foarte atenţi, pentru că spun că aşa cum va fi vremea în această zi, va fi şi de Paşte.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu